Під час вибору курсів програмування багато хто зіштовхується з проблемою вибору мови. Хтось обирає випадковим чином або орієнтується на поради друзів, перебирає різні мови доки не знаходить ту саму. Розберімося в цьому питанні раз і назавжди.

Засновник і методист Школи програмування Ш++ Роман Шмельов розповів нам, чому на початку обирати мову НЕ важливо та як підходити до вирішення цього питання. Пояснюємо, кому підходять мови Java та Javascript, які мови вивчають у Ш++ і як обрати мову для себе.

Роман Шмельов, засновник і методист Школи програмування Ш++

💰 За що програмістів беруть на роботу

На роботу беруть спеціалістів ― з ними є сенс будувати разом бізнес, на них можна покластись і вони будуть якісно виконувати свою роботу. З нашого досвіду:

Спеціаліст = фундаментальні знання + профільні навички.

Фундаментом ми називаємо принципи та конструкції, які зустрічаються майже в кожній мові програмування. Наприклад умови, цикли, масиви та інші програмістські терміни :), які не важливі в цій статті.

Профілем ми називаємо те, що потрібно знати/вміти для вирішення конкретної проблеми. Наприклад, для створення інтернет-магазинів часто користуються двигуном OpenCart.

Мови програмування звісно теж потрібні для працевлаштування 🙂 Вони використовуються як інструмент ― якоюсь мовою зручніше вивчати основи, а інша мова найкраще підходить для вирішення конкретної задачі.

Підсумовуючи: скоріше за все вас не візьмуть на роботу, якщо ви просто напишете “я знаю Python“. Проте вас візьмуть, якщо ви напишете “я знаюсь на написанні штучного інтелекту, до речі, я роблю це на Python“.

Яку мову програмування краще обрати

Корисну для вас ❤️

Перш за все зверніть увагу на те, що вам цікаво. Які задачі ви хочете вирішувати? Розробляти ігри? Автоматизувати власний бізнес? Знайти стабільний заробіток і бути комусь корисним?

Нещодавно в нашій discord-спільноті ми запитували студентів про вибір напряму для вивчення.

50% студентів вступають на навчання, не знаючи який напрям програмування їх цікавить.

Це не страшно, адже спочатку треба зрозуміти, чи цікаве вам програмування взагалі + отримати фундамент. Його можна будувати будь-якою мовою, тож:

На першій половині навчання в Ш++ студент не може обирати мову 😈

Ми в Ш++ відібрали мови Javascript та Java як найкращі інструменти для вивчення основ.

Спілкуючись на курсі та вирішуючи задачі, студенти дізнаються про різні напрями програмування від практикуючих програмістів (менторів та волонтерів). Це дає розуміння індустрії і дозволяє нарешті самостійно обрати напрям (який потім можна завжди змінити, якщо щось не сподобалось).

Корисна для інших 📈

По-друге, щоб обрати затребувану мову чи технологію варто моніторити ринок праці. Звертайте увагу на кількість вакансій у вашому місті та на динаміку популярності. Ментори Ш++ також можуть проконсультувати вас після закінчення курсу комп’ютерних наук.

Легше знайти роботу за технологіями, на які є попит серед ІТ-компаній та на біржах фрілансу. Але будьте готові та до більшої конкуренції. Ми не радимо одразу обирати собі нішеву, непопулярну технологію, тому що у перший час вам може бути складно підшукати проєкт або вакансію.

Які мови вивчають у Ш++

У Ш++ ви познайомитесь з декількома мовами програмування. На кожному з трьох етапів навчання свій формат і своя мова.

Javascript на курсі 🐣 Zero

Перший етап ― підготовчий курс для новачків.
Його проходять ті, хто не має базових знань, щоб скласти вступний тест. Курс також допомагає людям без досвіду в програмуванні зрозуміти, чи подобається їм кодити.

Javascript ми обрали як мову, з якої легше за все почати.
Для її вивчення достатньо браузера, який є на комп’ютері чи планшеті у кожного.

Javascript дозволяє не відволікатись на пунктуацію і не приділяти час вивченню типів даних (ви їх вчитимете пізніше), а одразу розвивати алгоритмічне мислення та швидко експериментувати.

Попри те, що ми підібрали Javascript, ви будете вчити основи програмування набагато більше, ніж саму мову 🙂

🔬 Java на курсі комп’ютерних наук

Другий етап ― основи комп’ютерних наук за адаптованим Стенфордським курсом CS106a/b.

Стенфордський університет експериментує із мовами для цього курсу, а ми зупинилися на Java 🙂

Популярна, проста, типізована та високорівнева ― найбільші переваги Java для нас. В ній ми знайшли баланс, за якого студенти не витрачають час на бюрократію низькорівневих мов, але пишуть зрозумілий код, в якому не бачать для себе магії. Це було важливо для вивчення комп’ютерних наук, де студенти повинні вчитись відповідати на питання “як це працює” і “чому це працює саме так”. Ця навичка на нашу думку настільки важлива для побудови фундаменту, що всі студенти обов’язково проходять 4-місячний курс основ комп’ютерних наук перед вивченням профільного напряму.

Вміння будувати алгоритми та розв’язувати складні задачі дозволить вам сфокусуватися на особливостях технологій на профільному напрямі.

Не мови, а технології 🔧 на профільному курсі

Третій етап ― вивчення профільного напряму. Тут ви здобуваєте спеціалізацію, яка буде написана у вас в резюме (типу Junior Frontend Developer). Її ви обираєте на свій смак, але знову обираєте радше не мову, а технологію. Адже у всіх frontend-розробників мова буде однакова ― Javascript, але спеціалізація може бути різна: Vue / React / Angular. Схожа ситуація і на інших напрямах.

Напрями за якими ми пропонуємо навчання на цьому етапі:

Ви зможете спробувати будь-який напрям, а потім змінити його, якщо вам не сподобається.

🧑‍🎓 Хочете спробувати програмування в Ш++?

Наші курси онлайн і повністю безкоштовні.
Зареєструватися можна у нас на сайті.

Готуйтесь до довгого та виснажливого навчання 😜
…. і перемоги!