Школа програмування Ш++ навчає безкоштовно дорослих і дітей з 2014 року. А нещодавно ми відкрили онлайн-навчання для дорослих зі всієї України. Нас регулярно питають, звідки беремо гроші, кому вигідно навчати людей безкоштовно і як ми досі не вигоріли.

Роман Шмельов, засновник і методист Ш++, відповідає на ці питання, також розповідаючи історію переходу на безкоштовність, мотивацію студентів і викладачів, й цілі існування школи.

Роман Шмельов, засновник Школи програмування Ш++

👀 Спочатку ми були платними. Безкоштовність — наш свідомий вибір.

Ми запускали школу в 2012, щоб дати можливість охочим вивчати програмування в Кропивницькому (на той момент інших шкіл в місті не було). Двічі на рік ми запускали групи по 10-12 осіб. Грошей від продажу курсів вистачало на оренду офісу і непогані цукерки. Для нас школа була волонтерством у вільний від роботи час, тому набрати більше груп ми не мали змоги — не вистачало б часу, щоб приділити час кожному студенту. Полишати роботу теж не було сенсу, адже програмування — це прибутковіше, ніж освіта 🙂

З часом ми відмітили пасивність студентів — платня за навчання багатьох не мотивувала, а навпаки розслабляла.

“Я ж вам вже заплатив, чому ви вимагаєте від мене ще й вчитись?” 🙂

А тим часом у нас сформувалася невелика спільнота менторів-випускників, настав час винаймати приміщення трохи більше, але прибутку школи на нього не вистачало.

Платні курси втратили сенс для нас:

  1. гроші “неправильно” впливали на мотивацію студентів
  2. прибутком від школи неможливо було б покрити оренду нового приміщення
  3. нашої програмістської зарплатні вистачило, щоб фінансувати школу деякий час.

Після переїзду в нове приміщення ми почали навчати безкоштовно. Проблему з мотивацією студентів ми вирішили суворим форматом і попереднім відбором. Разом з безкоштовним навчанням у нас народилася нова економічна модель — унікальна для міста і навіть дещо “казкова”.

✨ Ми існуємо завдяки вам і донатам людей типу вас.

Попри те, що всі викладачі в школі — волонтери, утримання школи коштує недешево (актуальна інформація щодо наших надходжень та витрат).

Зараз наш бюджет на 25% наповнюється завдяки вдячним випускникам і їхнім донатам (благодійні внески). Стільки ж беруть на себе деякі IT-компанії, які повірили в нас і нашу користь для суспільства (їх мотивація і справді така проста, у нас немає жодних зобов’язань перед цими компаніями). Залишок, близько 50 тисяч гривень, щомісяця поки що я покриваю з власної кишені.

Наша мета — щоб підтримка від випускників покривала 100% базових витрат: оренду, зарплату персоналу, побутові дрібниці. Надлишок бюджету допоможе нам запускати різноманітні соціальні проєкти, прискорюватися у розвитку, допомагати ще більшій кількості людей 🚀

Раніше ми не розуміли, як правильно ненав’язливо пояснити цю модель студентам. Зараз ми усвідомили, що нам немає чого соромитися і намагаємося стати максимально прозорими. Ми зареєстровані як громадська організація КОВО — це на законодавчому рівні підтверджує наші прозорі наміри 🙂

🌈 Що ми отримуємо від школи, якщо не гроші

Наші ментори навчають безкоштовно, тому що їм до вподоби допомагати людям. Так вони відчувають свою користь, знайомляться з цікавими людьми, до того ж розвиваються в професійному сенсі — адже, щоб навчати інших, потрібно самому непогано розбиратися в матеріалі.

Більшість менторів — випускники Ш++, вони оцінили ідею безкорисливої допомоги та вирішили передати її новим поколінням студентів. Авжеж, для менторів важливою є і віддача від студентів — бачити на власні очі як людина змінює своє життя і вдячна тобі за це, безцінно 💖

Коли між студентами та знаннями немає перешкод у вигляді грошей 💰, можна відібрати насправді мотивованих. Навчати таких свідомих людей — велике задоволення 🤗

Гуртуючи навколо себе людей з такими цінностями, ми в Ш++ формуємо атмосферу розвитку, в якій нам приємно перебувати. В такій атмосфері виникають цікаві ідеї та спільні проєкти. Траплялося таке, коли наші “мешканці” навмисне відмовлялися переїздити в інші міста, щоб не покидати спільноту таких людей.

Нам до вподоби, що безкоштовне навчання дає підґрунтя для розвитку нашої спільноти. Ми не віримо, що з платним навчанням отримали б подібну віддачу від спільноти та такий рівень відносин.

🏆 Якість навчання стала вищою

Безкоштовність вплинула і на якість навчання — в позитивний бік! Студенти знають, що ми не хочемо затримувати їх заради грошей, “валити” на іспитах заради хабарів або ж безвідповідально ставитися до викладання, інакше для чого нам витрачати стільки часу на школу?

Довірливі стосунки та бажання отримати результат, а не гроші, змушують нас зосередитися на дійсно важливих речах, до прикладу, покращенню навчальної програми. Таким чином на ентузіазмі ми адаптували Стенфордський курс з основ програмування (найкращий курс у світі на нашу думку!), створили власну платформу та інші курси, розробили унікальний навчальний формат і постійно удосконалюємо всі елементи системи.

💪 Власним прикладом ми показуємо, що можливо жити інакше

В Україні мало безкоштовних шкіл, ще менше таких незалежних, як Ш++. Повторити нашу модель може бути непросто — потрібна мотивована команда, яка знає, заради чого це робить. Нас така унікальність заряджає: круто бути першими та давати людям нову точку зору на те, якою має бути освіта. Наш головний виклик: пояснити людям, що допомагати іншим — нормально!

Ми безкоштовно навчаємо вже 6 років і не вигораємо саме тому, що нас підхоплюють нові люди, допомагають і вірять в нас. За цей час в Ш++ почали волонтерити понад 100 людей. Ці люди продовжують робити гарні справи та за межами школи. Завдячуючи їм наше місто стає добрішим і комфортнішим (а тепер і Україна!). А скільки ще людей, які не знають про школу і яким вона могла б допомогти!

Якщо ви хочете, щоб Ш++ продовжила виконувати свою місію — підтримайте нас на https://donate.kowo.me/help або приходьте волонтерити 😉