У школі програмування Ш++ ми часто бачимо, як студенти губляться, коли настає час обирати напрям у навчанні. Проте хвилювання щодо вибору спеціальності виникає чи не у всіх, хто вирішує податися до ІТ-індустрії. Тому ми напрацювали шпаргалку для новачків з вибору професії серед усього різноманіття, що є в ІТ. Ці знання ґрунтуються на нашому досвіді роботи в цій сфері та допомозі у виборі сотням учнів Ш++.

☝️ Попередження
У статті описана думка деяких учасників команди Ш++, яка може не збігатися з вашою чи вашого друга-айтівця. Погляд авторів статті упереджений, а плюси та мінуси, описані нижче, не є суто позитивними чи негативними для всіх без винятку. Якщо ви незгодні з інформацією у статті, сприймайте її як жартівливу 😉

Отже, 5 типажів айтівців за версією Ш++.


Працівник заводу

Така людина ставиться до ІТ-професії як до роботи з 9 до 18 та джерела заробітку. За подібну зарплатню могла би працювати і в іншій сфері, тож загалом напрям неважливий, аби лише робота була необтяжливою.


Плюси: Ви можете стати програмістом з нуля, навіть якщо вважаєте себе гуманітарієм. Обов’язкова умова — працьовитість. Ви маєте бути посидючим, терплячим та спокійно ставитися до важкої роботи над собою заради високої зарплатні $$$.

Мінуси: За декілька років робота здасться вам дещо монотонною. Водночас вам доведеться постійно вчитися, аби ваші навички не застаріли.

Найліпше місце роботи: Будь-яка outsource-компанія. Чим більше в ній співробітників, тим краще. Плюсом буде наявність офісу цієї компанії у вашому місті.

ЗП через 5 років: $5000

Як обрати спеціалізацію: Крок 1: Спробувати курс Zero. Так ви зрозумієте, наскільки вам подобається саме програмування, адже як ви себе почуватимете на Zero, так ви потім будете почуватися й на роботі. Курс триває всього 1 місяць і проходити його можна безкоштовно онлайн. Крок 2: Зайти на DOU.ua, знайти напрям, де найбільше вакансій та найвища ЗП. Найімовірніше це буде backend. Проте якщо на курсі Zero ви зрозумієте, що програмування вам не до душі, спробуйте себе як тестувальника (але, на жаль, в Ш++ такого курсу немає).


Комп’ютерник/підприємець”

Людина, яка любить комп’ютери/цифрові технології та хоче зрозуміти, як їй монетизувати свій інтерес та поєднати приємне з корисним.

Плюси: Непідробна цікавість до цієї сфери допоможе вам знайти вдале місце роботи, адже ви будете тусуватися на форумах, у чатах, відвідувати тематичні заходи, дружити з айтівцями, робити спільні проєкти тощо.

Мінуси: Високий ризик вигорання, адже програмування для вас буде і роботою, і хобі, тому можна випадково забути відпочивати від нього.

Найліпше місце роботи: Маленька/середня продуктова компанія або стартап, можливо за кордоном, оскільки в Україні таких менше, або фриланс.

ЗП через 5 років: $3000-7000 залежно від успіху стартапу, в який ви влаштуєтесь 🙂 + опціони.

Як обрати спеціалізацію: Орієнтуйтеся на свій досвід — можливо, ви вже робили якісь сайти на PHP або вам подобалось обслуговувати комп’ютери (любителі Linux часто стають DevOps-спеціалістами). Якщо досвіду немає, рекомендуємо спробувати декілька напрямів, починаючи з web-розробки (курси по PHP або node.js в Ш++).

Також вам сподобається наш курс Computer Science — на ньому ви зможете структурувати наявні знання на різноманітних алгоритмічних задачах.

Комунікатор

Йдеться про людину, яка любить спілкуватися з іншими та готова розвинути цю якість в професійну навичку. Така людина любить ІТ-продукти та вважає їх зручними для полегшення свого повсякденного життя.

Плюси: На роботі ви будете мати справу з людьми, тісно пов’язаними з ІТ і можливо навіть не з СНД. Зазвичай такі люди більш приємні, аніж користувачі в інших схожих сферах (наприклад, якби ви були консультантом у банку чи магазині).

Мінуси: Необхідно дуже добре володіти англійською (щонайменше — рівень Upper-intermediate).

Найліпше місце роботи: Outsource-компанія з замовниками не з СНД.

ЗП через 5 років: $2000 (Support) – $4000 (PM).

Як обрати спеціалізацію: (Від найпростішого у навчанні до найскладнішого)
Придивіться до посад спеціаліста техпідтримки (L1 Support), рекрутера, продажника (Sales), проєктного менеджера (РМ).


Хіпстер-тусовщик” або “творча особистість

Це типаж людей, яким не подобається код — на роботі вони хочуть мати справу з чимось більш високорівневим та людяним. Але водночас у них є важлива для ІТ-сфери посидючість.

Плюси: У вас буде доволі емоційна та творча професія, ви зможете краще здружитися з командою та проявляти свою особистість у роботі.

Мінуси: Ви не будете розуміти жарти про “деплой в п’ятницю”.

Найліпше місце роботи: Вам підійде більшість середніх/великих ІТ-компаній.

ЗП через 5 років: $1500 (HR) – $3000 (дизайнер).

Як обрати спеціалізацію: Придивіться до UI/UX дизайну, HR, офіс-менеджменту.
Надалі буде корисно ознайомитися з програмуванням на базовому курсі типу Zero або “Основи HTML/CSS”, аби спілкуватися з програмістами, адже ви з ними все одно будете перетинатися.


Блогер

До цієї категорії належать люди, які люблять тренди, рекламу, соцмережі. Її ми теж відносимо до ІТ, оскільки зараз в інтернеті є чимала частка рекламної індустрії — Digital marketing.

Плюси: Ви будете в курсі усіх новин раніше за інших, матимете багато знайомств, зможете стати обличчям компанії.

Мінуси: Програмісти можуть вас сприймати як “Емілі в Парижі” з однойменного серіалу.

ЗП через 5 років: $1500-2000

Як обрати спеціалізацію: Спробуйте свої сили в SMM, потім в таргетингу. Надалі список можна буде розширювати у суміжні спеціальності: PPC, SEO, Email-маркетинг, маркетинг-менеджмент, а також вийти за межі Digital в інші рекламні спеціальності.

Крім описаних вище, є й інші критерії вибору, наприклад, тривалість навчання. Вона складає щонайменше 3 місяці для будь-якої професії, а у випадку з програмуванням навчання може зайняти навіть більш як 8 місяців. Як правило, чим вище зарплатня, тим більше треба вивчити 🙂

Тож обирайте напрям та чимскоріше починайте вчитись 🚀