На це було багато запитів і ми постійно просили почекати. Хоча навчання в школі поєднує офлайн і онлайн складову, та все ж ми відкладали суцільний онлайн з року в рік, технічно відпрацьовуючи наш формат. Ми не знаходили час і сили на те, щоб безболісно і якісно надати можливість віддаленого навчання. Але карантин 2020 пришвидшив цей процес настільки, що ми і незчулися, як відбувся старт групи, в якій вчаться люди не тільки з усієї України, але й з-за кордону! Студенти з 12 міст (серед них один з іншої країни) почали навчання у форматі peer-to-peer у липні.  

Все розпочалося з вимушеного експерименту. Ми перевели студентів Кропивницького та Івано-Франківська на навчання з дому, організували процес в діскорді (це такий чат), долучили команду до комунікації та налагодження комфорного процесу навчання. Виявилося, що онлайн займає більше нашого часу. Багато зусиль іде на координацію студентів. Вони часто розслаблаються та демотивуються через відсутність зустрічей у конкретному місці.

Наступним поштовхом стало те, що наш “філіал” у Івано-Франківську перейшов на постійний онлайн. Тамтешня команда прийняла рішення припинити офлайн формат через нестачу часу та людей, які могли б забезпечувати роботу проєкту.

Ну і ще. У нас довго планувався запуск peer-to-peer у Сєвєродонецьку, де було проблемно організувати навчальний хаб.

Наостанок до попередніх причин ― ми розуміємо, що саме онлайн дасть можливість людям з віддалених районів, сіл, з інших країн отримати знання. Також люди з інвалідністю або ті, хто з інших причин не може фізично відвідувати заняття, отримають таку можливість.

Те, що турбує найбільше ― це несерйозне ставлення до навчання у форматі онлайн. Наша статистика показує, що більше відрахувань припадало саме на тих студентів, які приділяли менше уваги “живому” навчанню (можливість проводити онлайн ревью і зустрічі була і до цього, хоча не заохочувалася нами).

Незважаючи, на те, що ми більше підтримуємо офлайн для нашого формату, віримо, що таким чином можемо допомогти більшій кількості людей здобути професію програміста. Перші спроби онлайн стартів дали нам розуміння тих слабких місць, над якими варто працювати. Тому ми далі спостерігаємо, аналізуємо і вже по ходу вносимо певні корективи.

Наступний онлайн старт вже запланували на середину серпня. Це не означає, що ми повністю переходимо на віддалений режим, плануємо повертатися до звичних зустрічей студентів в Кропивницькому точно. А поки ми будемо відпрацьовувати всі невдалі кейси, щоб можна було оголосити про всеукраїнський онлайн від Ш++.